Enerji Sektöründe KDV Güncellemesi ve İlgili Yazılım Güncellemeleri

Tüm ülkede IT ekipleri yeni KDV düzenlemesinden kaynaklı çok fazla çalıştı

Volthread Blog
Volthread Technology

--

Tüm ülkede IT ekipleri yeni KDV düzenlemesinden kaynaklı; hafta sonu çok fazla çalıştı ve tüm hafta sonu sabahlara kadar süren planlı/plansız yazılım ve sistem güncellemeleri ile geçti.
Enerji Sektöründe KDV Güncellemesi ve İlgili Yazılım Güncellemeleri

Tüm ülkede IT ekipleri yeni KDV düzenlemesinden kaynaklı; hafta sonu çok fazla çalıştı ve tüm hafta sonu sabahlara kadar süren planlı/plansız yazılım ve sistem güncellemeleri ile geçti.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararına göre Katma Değer Vergisi oranları güncellendi. İlgili kararın maddesi aşağıdaki gibidir;

“24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’ın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının;

a) (a) bendinde yer alan “%18”’lik ibaresi “%20” şeklinde,

b) (c) bendinde yer alan “%8”’lik ibaresi “%10” şeklinde,

Değiştirilmiştir.”

Bu kanununun servis hizmeti veren ve çok fazla miktarda tahakkuk neticesinde KDV içeren faturaların oluşturulduğu sistemlere çok ciddi yansıması olacaktır. Bu sürecin yönetilmesi kullanılan ürünlerin kısıt ve fırsatları içerisinde yoğun ve kritik bir emek gerektirecektir.

Bilhassa müşteri sayısı çok olan ve müşteri adedince fatura kesen firmalar için doğru yazılım ürünü kullanımının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Çok küçük yüzdelik hataların dahi ciddi boyutlarda finansal zarar oluşturabilecek bu yapılarda tüm senaryolar; kusursuz incelikte gözden geçirilmeli ve requirement’lar, use caseler eksiksiz hazırlanmalıdır.

IT ekiplerine KDV güncellenmesinde olduğu gibi; mevcut iş yoğunluğunun üzerine bir de regülasyon taleplerine yetişmek kısıtlı insan kaynağından kaynaklı bazen haddinden fazla yorucu olabiliyor.

Utility sektöründe ülkemizin en büyük enerji firmalarından birine “Billing & Charging” ve “Abone Yönetimi” yazılım geliştirme hizmetini “Managed Service” olarak veriyoruz ve faturalama tarafında Oracle’ın CC&B çözümü kullanılmaktadır. KDV güncellemesi regülasyon talebi üzerine, ACİL kodu ile hızlıca ilgili analizler yapılmış, en hızlı şekilde konfigürasyonlar, geliştirmeler yapılabilmiş ve testleri de başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Oracle CC&B ürünü sayesinde “Rate Schedule” tarife yapısıyla müthiş esneklik ve sadelikle bu gibi ciddi operasyon gerektiren geliştirmeleri deyim yerindeyse çok basit güncellemeyle çözülebilir hale getirmiştir. Bu çözümü kısaca aşağıda görselle destekleyerek detaylandıralım:

Oracle Customer Care & Billing (CC&B)

Yukarıdaki görselde “yeni fatura faktörü” oran olarak eklenmiştir. Bu değer efektif date ile eklenip ilgili günden sonra muhasebeleşecek tüm faturalar, artık yeni oranla hesaplanacak. “Birim Fiyat Seçim Tarihi Algoritması” seçeneğinde de fatura hesaplanırken, kullanılacak değerin hesaplama şekli de opsiyonel durumdadır. Kısıt uygulaması algoritması seçilip kıyas yapılabilir, fatura tarihindeki “güncel değeri al” denilip tüm değeri fatura tarihi değerine göre uygulayabilir, ya da oluşma tarihi opsiyonu seçilip faturanın create edildiği tarihteki güncel değer kullanılabilir.

CC&B’deki konfigürasyonel ve esnek yapı ile en ciddi operasyonlar bile kontrol edilebilir ve izlenebilir yapıdadır. Kod güncellemeye gerek kalmadan hızlıca ilgili ortamlara bundle geçilebilir. Doğru çözüm, doğru ekip ve uzmanlık sizi sektörün en önüne taşır. Bu sayede enerji sektöründe, elektrik dağıtım ve perakende süreçlerinde dinamik bir ücretlendirme ve faturalandırma altyapısına sahip olmanın keyfini sürersiniz. Geriye kalan, doğru ve uzman insan kaynağı ile profesyonel ve sorunsuz bir şekilde müşterilerinize hizmet sunmak.

Author: M. Fevzi Korkutata

Co-Author: Ramazan Kaydul

--

--